Resurse pentru dezvoltare personala si spirituala

Valorile comune – motorul cuplului

Corina Vasile
Scris de Corina Vasile

Valorile comune – motorul cuplului

”Şi s-au căsătorit şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi” rămâne de multe ori valabil doar pe tărâmul basmelor. Realitatea poate fi, însă, alta: …şi   s-au căsătorit şi au început conflictele.

O premisă de bază a acestora ar putea fi neputința unuia dintre parteneri, sau a ambilor, de a se separa emoţional de familia de origine şi cred că merită amintită aici  şi nonşalanţa cu care este deseori tratat ceremonialul religios al căsătoriei, moment care înseamnă, de fapt, naşterea spirituală a cuplului şi care implică o trăire pe deplin conştientă din partea celor doi parteneri şi a părinţilor fiecăruia dintre ei.

Marea majoritate a psihoterapeuţilor încurajează explorarea amintirilor din copilărie atunci când apar dificultăţi în căsnicie, pentru că durerea necercetată din trecut amplifică şi complică durerea din prezent, ţinându-ne blocaţi în tipare afective şi de comportament care aduc deservicii relaţiilor noastre ca adulţi.

Experienţele neobişnuite, tulburătoare  din copilărie, constructive sau nu, imprimă modele familiare a căror origine trebuie urmărită în trecut, în relaţia cu părinţii.

Modelul familiar (în sensul de binecunoscut, obișnuit) înseamnă nu atât ceea ce au făcut, de fapt, părinţii noştri, ci concluziile pe care le-am tras din acţiunile lor.

Putem suferi, ca adulţi, pentru că am primit prea multă atenție de la părinţii noştri sau, din contră, putem suferi pentru că am primit prea puţină. Putem suferi pentru că am avut părinţi dictatoriali sau, dimpotrivă, putem suferi pentru că părinţii nu au trasat deloc limite. Aceste lucruri nu înseamnă că există parentaj eficient sau ineficient, ci înseamnă că există parentaj.

A fi copil e un lucru dureros, e o stare de neajutorare în a controla lumea şi în a o interpreta corect.

Adultul, însă, nu mai este neajutorat, dar persistă în obişnuinţe afective care s-au născut din neajutorare şi care îl împiedică să se bucure pe deplin de viaţa împreună cu partenerul pe care şi l-a ales.

Cine se simte nefericit în căsnicie/relație, înseamnă că se simte nefericit şi atât.

Suferinţa individuală se face simţită sub masca suferinţei în relaţie, iar partenerul nu poate face nimic în privinţa nefericirii celuilalt, chiar dacă încearcă.

Atât sursa nefericirii cât şi leacul ei se află în cel care suferă, iar căsnicia devine dureroasă când rănile vechi ale fiecăruia dintre parteneri sunt activate prin contactul cu celălalt.

Remediul constă în a vindeca rana propriu-zisă şi nu în a încerca schimbarea naturii acelui contact sau chiar schimbarea partenerului cu un altul.

Vindecarea rănilor vechi aduce cu sine conştienţa dificultăţilor pe care le au cu ei înşişi şi nu cu partenerul şi, deopotrivă, capacitatea de relaţionare intimă valabilă pentru tot restul vieţii.

„Ceea ce susţine o societate sunt valorile şi obiceiurile împărtăşite de membrii ei”, spune Emile Durkheim, sociolog preocupat de ceea ce ţine societatea laolaltă, de ordinea socială.

Transpunând această idee la nivelul familiei, putem spune că o relaţie de cuplu excelentă se bazează pe valori esenţiale identice.

Valorile sunt principiile care ne călăuzesc purtarea în relaţiile cu ceilalţi, sunt în alb şi negru, de tip „totul sau nimic”, funcţionând ca puncte de reper într-o lume aflată în permanentă schimbare.

Deşi majoritatea oamenilor nu sunt în măsură să-şi exprime clar valorile esenţiale la vârsta la care se căsătoresc, pe măsura trecerii timpului adevăratele valori ies la suprafaţă, pentru că ele au fost , de fapt, tot timpul prezente,  formând, atunci când sunt identice, temelia căsniciilor/relațiilor durabile.

Valorile comune ale partenerilor de cuplu rămân neschimbate în timp şi, mai mult decât atât, duc la ţeluri comune, ele fiind totodată cel mai constant aspect al caracterului unui om şi lucrul pentru care este dispus să plătească un preţ.

Când valorile comune sunt identificate şi formulate explicit, cuplurile descoperă un numitor comun ferm, care va constitui punctul de plecare în rezolvarea multor conflicte insolubile anterior.

Valorile comune într-o căsnicie, ca principii după care partenerii îşi ghidează acţiunile, ar putea fi: sinceritatea; fidelitatea; comunicarea; dedicarea pentru dezvoltarea personală şi pentru scopul personal în viaţă; a accesa o sursă preferată de reînnoire lăuntrică; responsabilitatea pentru propria viaţă interioară; responsabilitatea pentru acţiunile proprii şi pentru impactul acestor acţiuni asupra relaţiei.

Valorile identice în căsnicie influenţează deciziile şi acţiunile partenerilor în momentele de criză sau în situaţii de viaţă dificile.

Când partenerii de cuplu se simt blocaţi în conflicte sau probleme insolubile, datorează acest fapt modelelor lor familiare, criza care periclitează o căsnicie fiind pusă în mişcare cu ani mulţi înainte să se cunoască partenerii, a căror atracţie unul pentru celălalt  a fost generată prin modele familiare compatibile şi prin valori compatibile. Această fascinaţie a trecutului poate fi depăşită doar dacă există o atracţie la fel de puternică  spre prezent, dată de viziunea şi valorile comune ale cuplului.

Modelul familiar este aspectul înrădăcinat în trecut al atracţiei dintre parteneri, iar valorile comune constituie temeiul atracţiei din prezent şi baza respectului reciproc. Când partenerii acţionează în virtutea valorilor comune, acestea asigură imboldul necesar pentru a merge înainte şi a învinge inerţia modelului familiar.

Modelele familiare determină partenerii să caute ceea ce aveau nevoie în copilărie, nu ceea ce au nevoie în prezent, pe când valorile îi aduc în prezent, unde, ca adulţi, sunt pe deplin capabili să obţină ceea ce au nevoie şi ceea ce vor cu adevărat.

Valorile nu şterg suferinţa din trecut, dar a identifica influenţele trecutului asupra sentimentelor din prezent determină direct proporţional libertatea de acţiune în conformitate cu valorile individuale, care, odată împărtăşite de partenerul de cuplu, au ca efect o relaţie solidă într-o căsnicie de neclintit.

 

 

 

 

 

Despre Autor

Corina Vasile

Corina Vasile

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.