Resurse pentru dezvoltare personala si spirituala

Elementele stimei de sine (1) – Iubirea de sine

Corina Vasile
Scris de Corina Vasile

Iubirea de sine

În contextul stimei de sine, iubirea de sine este elementul cel mai important.

Stima implică evaluare, dar iubirea nu suportă nicio condiție: ne iubim pe noi înșine în pofida defectelor și limitelor, eșecurilor sau înfrângerilor. Iubirea de sine necondiționată nu este dependentă de performanțele individuale. Ea explică puterea de a rezista adversităților și de a merge înainte după eșecuri, nu protejează de suferință, dar apără de disperare.

Iubirea de sine depinde în mare măsură de dragostea pe care familia nucleară o arată membrilor săi aflați în ciclul vârstelor de creștere și dezvoltare (copilărie și adolescență).

Aceasta înseamnă că adulții din familia nucleară, părinții, pot dărui doar ceea ce au primit la rândul lor când au fost copii. Iubirea condiționată din copilărie face ca mulți părinți să nu aibă capacitatea de a păstra deschise porțile iubirii, simțind că e dificil să ofere copiilor lor dragoste. Soluția în astfel de situații implică din partea părintelui conștientizarea posibilității de a distruge acest cerc vicios transgenerațional, urmată de adoptarea unei direcții de dezvoltare personală.

Carențele stimei de sine care își au originea la nivelul iubirii de sine sunt, fără îndoială, cel mai dificil de compensat. Le găsim în ceea ce se cheamă tulburări de comportament, respectiv la acei oameni care se comportă în prezența celorlalți într-o manieră ce îi împinge spre conflict sau spre eșec.

O provocare la fel de mare este aceea a persoanelor cărora le este greu să creadă că cineva le-ar putea iubi, tocmai pentru că ele nu se iubesc pe ele însele. Acești oameni nu pot primi iubirea, nu se pot lăsa iubiți, fapt ce poate oferi indicii asupra unei relații deficitare cu părintele de sex opus.

La fel, când iubirea de sine nu este consistentă, omul nu poate oferi iubire nici altora și aceasta este o carență ce își are originea într-o relație disfuncțională cu părintele de același sex.

Iubirea de sine este fundamentul stimei de sine, elementul său cel mai profund și cel mai intim, ceea ce implică dificultatea de a discerne la cineva, dincolo de masca sa socială, nivelul exact al iubirii sale de sine.

 

Despre Autor

Corina Vasile

Corina Vasile

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.